Твій ідеальний рецепт

Різдвяний «Штоллен»

Різдвяний «Штоллен»

  • 200 мл молока ТМ Щедрик
  • 2 яйця
  • 150 г цукру (і +50 г у вигляді цукрової пудри для посипки)
  • 2 ч.л. ванільного цукру
  • 200 г вершкового масла ТМ Щедрик (150 г в тісто і 50 г для просочування)
  • 2 ч.л. сухих дріждів (чи 25 г свіжих)
  • 600 г борошна
  • 100 мл рома
  • щіпку солі
  • спеції: ваніль, молотий мускатний горіх, кориця по 1 ч.л.
  • 250 г суміші цукатів та родзинок
  • 150 г горіхів (рекомендуємо мигдаль)
  • цедру 2 лимонів

Приготування

Спочатку потрібно влити 100 г рому в суміш цукатів, родзинок і горіхів та настояти впродовж 6–12 годин. Тоді розпочинайте процес приготування. Змішайте 150 г цукру, сухі спеції, ваніль, ванільний цукор, цедру лимонів і сіль. 150 г холодного масла натріть. 100 мл молока ретельно збийте з яйцями. Для приготування опари змішайте 100 мл теплого молока з дріжджами, 1 ст.л. цукру, 2 ст.л. борошна, залиште на 20 хвилин у теплому місці без протягів. Із підготовлених сумішей приготуйте тісто: змішайте масло, цукор зі спеціями та цедрою, молоко з яйцями, опару і 500 г борошна. Тісто вимішуйте впродовж 10 хвилин, поставте його в тепле місце десь на 2 години, аби воно гарненько підійшло. Готове тісто вимішайте з родзинками, цукатами і горіхами. Поділіть його на 2 частини, з цих інгредієнтів вийде два гарних кекси. Розкачайте один шматок в 1 см у форму овала, складіть вдвоє. Із другого сформуйте «батон» і зробіть надріз збоку гострим ножем. Викладіть обидва штоллена на деко із пергаментом і залиште на 30 хв. Тим часом розігрійте духовку на 200’С, випікайте кекси 15 хв при такій температурі і ще 45 хв при 170’С. Готові штоллени щедро змаст розтопленим вершковим маслом і посипте цукровою пудрою. Тоді охолодіть, загорніть у пергамент і поставте в прохолодне місце. Такий кекс може зберігатись протягом 3–4 тижнів.

Замовте дзвінок