Знежирена молочна продукція - користь чи міф?

Знежирена молочна продукція - користь чи міф?

Відповідає сертифікований дієтолог Катерина Павлова

  • Жир - природний підсилювач смаку (як і цукор). Саме він надає молочним продуктам смак, насиченість. Його ж відсутність робить продукт прісним. Коли виробники зменшують відсоток жиру, в рецептуру нерідко додають солод, який, у свою чергу, є вуглеводом нарівні з цукром. У результаті виходить, що калорійність, наприклад, «нульового» йогурту така ж, як і у трьох-п'ятивідсоткового.
  • Щоб підсилити смакові якості, наприклад, маложирного сиру (творогу), в нього часто додають велику кількість солі. А це провокує набряки, застійні процеси в організмі. І, як результат, зайву вагу.
  • Знежирені продукти, навіть якщо вони без зайвих добавок, не вгамовують відчуття голоду, а навпаки, підсилюють апетит. Коли в щоденному раціоні занадто мало жирів, людина постійно відчуває голод. Щоб цього уникнути, знежирені продукти рекомендується їсти разом з вуглеводами - сухофруктами, хлібцями.
  • Кальцій, що міститься в молоці добре засвоюється з лактозою і жирними кислотами, звідси важливий висновок - молочні продукти не повинні бути знежиреними. Інакше кальцій просто не засвоїться і користі з такого продукту буде мало. Тому, вибирайте молочні продукти обов'язково з вмістом молочного жиру - при дотриманні дієти середньої жирності, при здоровому харчуванні - продукти високої жирності.

Замовте дзвінок