Як зберегти баланс у харчуванні під час новорічних свят

Як зберегти баланс у харчуванні під час новорічних свят

Якщо будь-кого з нас попросити назвати три улюблених свята, впевнена що більшість, одним з них, вкаже Новий рік. Мабуть саме з цієї причини ми намагаємося відзначити це свято по особливому. Ретельно готуємо подарунки близьким людям, до дрібниць продумуємо святковий образ і, звісно ж, прагнемо скласти божественне меню, щоб потішити гостей. Більшість зосереджується на смакових та візуальних сприйняттях страв, не продумуючи зв’язок між ними і мало хто замислюється про наслідки для нашого організму.

Мабуть всім знайоме відчуття переїдання після застілля – наче проковтнув м’ячик, а на ранок здається, що вчора замість салату «Олів’є» ти з’їв гантелі. Для того, щоб уникнути цього не надто приємного стану, можна не їсти взагалі, або ж розумно скласти святкове меню. В своїй статті я не викладатиму перелік страв, я лиш запропоную замінити деякі «важкі» продукти, а далі кожен з вас сам визначиться, що йому готувати поклавшись на свої можливості та смаки. Отже, найперше що ми з вами повинні назавжди викинути зі свого раціону - це різного роду майонези та соуси на його основі. Це найбільше зло і наш лютий ворог. Майонез на 97% складається з олії, решта 3% - це оцет, сіль, гірчиця і жовток. Як вам? Не дуже подобається, чи не так? Замінити його можна натуральною сметанкою, оливковою олією, бальзамічним чи виноградним оцтом, соєвим соусом. Від такої заміни ваші страви будуть лише смачнішими.


Наступний інгредієнт – м’ясо. Повністю відмовлятись не обов’язково, але свинину та телятину краще замінити більш легким білком - пташиним, кролячим м’ясом та рибою. В поєднанні з великим різноманіттям страв свинина та телятина лиш обтяжить наш організм і спричинить ті важкі відчуття на декілька днів, а ми прагнемо цього уникнути. Натомість, стіл можна доповнити великою тацею з нарізкою різноманітних смачних сирів – моцарела, фета, бринза, адигейський сир та ін. Вони і смачні і корисні.

І забудьте про картоплю! Якщо вона тільки не запечена на кострі десь високо в горах)) Чудовим гарніром до Вашого столу буде нешліфований рис тушкований з морквою, боби, брокколі, цвітна капуста та ін.
Далі рекомендую відмовитись від газованої води. Вуглець та величезна кількість цукру, якими наповнюють водичку аби вона смакувала, спричиняє вздуття та збільшення жирових запасів в організмі. Тому краще поставте на стіл плодово-ягідний узвар або сік – морквяний, гарбузяний чи будь-який інший на ваш смак. Не забувайте також про нарізки фруктів. Коли гості досхочу наїдяться ваших божественних страв, вони із задоволенням куштуватимуть апельсинки, яблучка, ківі, виноград та ін.

На останок десерт. Замініть традиційний торт на щось цікаве, вибір десертів величезний – запечені яблука, тірамісу, «пташине молоко», млинці та багато, багато інших смаколиків.
По кількості страв раджу не перестаратись і скласти меню в залежності від кількості гостей, зважаючи що дорослій людині достатньо в середньому 500 г продуктів аби наїстись, a на столі окрім основних страв буде ще й вдосталь нарізок. А найприємніше те, що більшість складових до Ваших страв Ви знайдете в мережі магазинів ТМ «Щедрик», вони натуральні і виготовлені з думкою про Вас, щоб смакувало з користю ;)

Дбайте про своє здоров’я і пам’ятайте: «Ми є те, що ми їмо»
Веселих свят і нехай щастить у Новому році!

Замовте дзвінок